Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Laatstejaarsstudenten zeggen deze maand vaarwel aan het studentenleven, en staan op het punt hun eerste stappen te zetten op de arbeidsmarkt.

Een periode met veel vraagtekens. In onderstaand artikel beantwoordt Asia Skifati van Walters People alvast één belangrijke vraag: hoeveel zal mijn eerste loon bedragen? Asia overloopt de startlonen voor een aantal courante jobs binnen business support.

Sta jij aan de start van je carrière? Dan wil je wellicht ook héél graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job.  

Asia Skifati, Associate Director bij staffing specialist Walters People, licht toe welk loon je als starter en professional tot 3 jaar ervaring mag verwachten in een aantal business support functies. 

Administratie 

Start je je carrière in een rol als Receptionist, Office Assistant, Administratief Assistent, Management Assistant of Legal Assistant, dan kan je rekenen op een minimum bruto maandloon van 2.200 EUR. Asia: 'Sommige organisaties bieden starters zelfs iets meer. Bij grote internationale organisaties kan het startersloon voor functies binnen administratie zelfs oplopen tot 2300 à 2500 EUR bruto per maand.' 

Sales & marketing 

Ben jij een geboren verkoper? Dan ambieer je wellicht een job binnen sales. Als startende Account Manager mag je rekenen op een bruto maandloon tussen 2.300 en 3.000 EUR per maand. 'Professionals in een pure sales functie krijgen hier vaak nog een bonus bovenop, afhankelijk van de behaalde resultaten', vult Asia aan. 

Neem je liever de ondersteunende taken binnen sales op jou? Dan opteer je best voor een rol als Sales Assistant of Inside Sales verantwoordelijke. Het startersloon van deze professionals ligt tussen de 2.300 en 3.000 EUR bruto per maand. 

Ben jij eerder de creatieve duizendpoot die niet kan wachten om aan de slag te gaan in een marketingfunctie? Een startende Marketing Assistant verdient gemiddeld tussen 2.300 en 2.800 EUR bruto per maand. Ga je eerder richting marketing & communicatie of digitale marketing, dan mag je rekenen op een startloon tussen 2.500 en 3.000 EUR bruto per maand. 

Human resources 

Droom jij ervan om de organisatie mee te helpen groeien en de juiste collega’s aan boord te halen? Dan is een job in rekrutering écht iets voor jou.

Als startende recruitment consultant verdien je tussen de 2.000 en 2.500 EUR bruto per maand. Asia: 'Human resources omvat uiteraard veel meer dan rekrutering. Denk maar aan alle administratie die gerelateerd is aan learning & development, wagenparkbeheer, vakantieregelingen, enz...'

Als HR Assistant leer je alle kneepjes van het vak kennen en kan je rekenen op een loon tussen 2.500 en 3.000 EUR bruto per maand. Is loonadministratie meer jouw ding? Als Payroll Officer met 0 tot 3 jaar ervaring verdien je gemiddeld tussen de 2.700 en 3.200 EUR bruto op maandbasis. 

Customer service 

Als Customer Service Representative fungeer je als eerste aanspreekpunt van de organisatie wanneer klanten contact opnemen met de klantendienst. Elke vraag is anders, en elke dag ziet er dus ook een tikkeltje anders uit. Iets voor jou? Dan mag je als starter rekenen op een bruto maandloon tussen 2.300 en 2.900 EUR. 

Supply chain 

Als Logistics Assistant biedt je ondersteuning in de logistieke organisatie, bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Start je pas in deze functie, dan kan je rekenen op een salaris tussen 2.400 en 3.000 EUR bruto per maand.  

Als Junior Supply Chain Officer ben je samen met je collega’s verantwoordelijk voor de opvolging van het volledige logistieke proces. Je staat mee in voor de planning en volgt leveringen nauwgezet op. Hiervoor mag je rekenen op een bruto maandloon tussen 2.500 en 3.100 EUR.  

Zit organiseren en communiceren jou in het bloed? Dan is een job als Import & Export Coordinator écht iets voor jou. Transport organiseren, logistieke taken opvolgen en toezien dat alles verloopt in lijn met de lokale wetgeving en reglementering zijn dan de voornaamste taken waar je je zal mee bezighouden. Hiervoor mag je als starter rekenen op een bruto maandloon tussen 2.500 en 3.100 EUR. 

Als Purchase Coordinator of Buyer kom je terecht op de aankoopafdeling van de organisatie. Je zorgt er mee voor dat de materialen aan de beste prijs/kwaliteitsverhouding aangekocht worden. Je staat in dagelijks contact met leveranciers en zorgt dat de administratieve verwerking vlot verloopt. Met 0 tot 3 jaar ervaring in deze functie kan je rekenen op een gemiddeld bruto maandloon tussen 2.500 en 3.000 EUR bruto per maand. 

Vast versus tijdelijk 

Mogelijk wil je liefst onmiddellijk aan de slag gaan met een vast contract. En dat kan uiteraard. Maar wanneer je nog niet precies weet wat je precies wil, kan het raadzaam zijn om te starten met een tijdelijk contract gedurende een bepaalde periode. Dat geeft je immers de kans om van verschillende functies te proeven en het reilen en zeilen van meerdere organisaties te leren kennen, zodat je voor jezelf ontdekt wat je liefst doet, en waarin je verder wil gaan. 

Fixeer niet alleen op salaris 

'Wanneer een potentiële werkgever je een salarisvoorstel doet, dan wordt er altijd gepraat over bruto maandbedragen. Heb je een aantal sollicitaties lopen, en kreeg je meerdere jobaanbiedingen? Kijk dan ook verder dan enkel dit bruto maandbedrag. De meeste organisaties bieden ook tal van extralegale voordelen aan zoals maaltijdcheques, een kilometervergoeding of tussenkomst in de vervoerskosten wanneer je met het openbaar vervoer komt, een gsm, een verzekeringspakket, een laptop…'  

Sta ook even stil bij de praktische zaken wanneer je meerdere jobaanbiedingen met elkaar vergelijkt: is de werkgever vlot bereikbaar of verlies je veel tijd onderweg naar kantoor? Wordt hybride werken toegepast binnen de organisatie? Liggen de werkuren vast, of zijn deze eerder flexibel?  

Vraag ook eens na tijdens het sollicitatiegesprek hoe je toekomst er binnen de organisatie zal uitzien. Worden er bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden aangeboden? Is een groeitraject uitgestippeld voor startende professionals?  

'Pas wanneer je een antwoord hebt op deze vragen, kan je meerdere jobaanbiedingen grondig met elkaar vergelijken en voor jezelf bepalen wat jij het belangrijkst vindt, zodat je de juiste keuze maakt', besluit Asia Skifati. 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina