Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De leden van beroepsorganisatie InduMotion kregen de kans om het Soudal-hoofdkwartier in Turnhout te bezoeken.

InduMotion vzw is de Belgische vakvereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers gespecialiseerd in industriĆ«le automatisering en aandrijftechnieken (elektrisch, hydraulisch, mechanisch en pneumatisch). 

Een vijftigtal leden bracht een bezoek aan siliconenproducent Soudal en werd er verwelkomd door oprichter en eigenaar Vic Swerts, die in 1966 aan de Antwerpse Ossenmarkt een bedrijfje overnam dat polyester plamuur maakte waarmee garagehouders de carrosserie van beschadigde wagens repareerden. 'Dat gebeurde toen met tin lood soldeersel, we gebruikten soudaline, en vandaar de naam SOUDAL, dat staat heel simpel voor: Soudeert Alles', aldus de Kempense ondernemer over de naam van zijn bedrijf.

'Inmiddels is Soudal uitgegroeid tot de mooiste parel aan de economische kroon van de Kempen', zo stelde InduMotion voorzitter Hugues Maes, die baron Swerts bedankte voor zijn gastvrijheid.

De cijfers van de producent van siliconen, lijmen en PU-schuimen zijn indrukwekkend: een jaaromzet van 1,3 miljard euro, 4.000 personeelsleden, 25 productievestigingen en 280 miljoen tubes die jaarlijks van de band rollen. Het bedrijf groeide organisch, maar de laatste jaren worden - met de regelmaat van een klok - kleinere sectorgenoten opgekocht en is een wereldwijd imperium uitgebouwd. Soudal is nog altijd voor 100 procent eigendom van Vic Swerts. De familie investeert in kunst, innovatieve start-ups - zoals het sportbier Thrive - en Swerts kocht bijna 20 procent van Studio 100 van Gert Verhulst en Hans Bourlon. 

In de fabriek ervaarden de leden hoe chemische ingrediĆ«nten in grote mixers worden vermengd tot het gewenste Soudal-product. De leden zagen onder meer hoe de grootste FANUC robot in zijn soort - met een capaciteit van 2,3 ton draaglast - werd ingezet om moeiteloos de enorme mengketels te verplaatsen en te reinigen. 'Toptechnologie voor topproducten', is het motto van de bedrijfsproductie.    

Soudal heeft in Turnhout ook een eigen R&D labo met hooggeschoolde wetenschappers en het bedrijf ontwikkelt hier jaarlijks een 300-tal nieuwigheden, waarvan de helft productverbeteringen zijn of wijzingen in samenstelling zodat een product bijvoorbeeld conform blijft aan nieuwe, lokale wetgeving. Een boogscheut verder aan de Everdongenlaan bouwt Soudal een nieuwe fabriek waarvan de productielijnen eind volgend jaar op volle toeren moeten draaien.

Na het bedrijfsbezoek volgde een ledenvergadering over de jaarplanning van InduMotion in 2024, en een korte netwerkreceptie werd vervolgens afgesloten met een diner.

www.indumotion.be

www.soudal.com

 

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina