Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) - de koepelorganisatie van de Antwerpse diamantsector - organiseerde Hack4Diamonds, de allereerste Hackathon voor de diamantindustrie wereldwijd in samenwerking met Junction en met de steun van CARAT+. 

In totaal 62 hackers gingen op zoek naar oplossingen voor enkele sectorspecifieke uitdagingen. De teams Diamantstraat 10, Gem Hive en Team Kontich werden door een jury uitgeroepen als winnaars.

De uitdagingen waarmee de hackers geconfronteerd werden waren erg uiteenlopend. Zo moesten ze bijvoorbeeld onderzoeken op welke manier de diamanthandel verder kan moderniseren en werd bekeken hoe blockchain de diamantsector vooruit kan helpen. 

Team Diamantstraat 10 bracht een innovatieve blockchainoplossing naar voor, die op een betrouwbare manier gegevens van retailers verzamelt en opslaat. Zo kunnen consumenten zelf inschatten hoeveel hun steen ongeveer zal kosten, krijgen retailers een beter zicht op de vraag van de consument en kan de diamanthandel hun aanbod hier beter op afstemmen.

Gem Hive stelde een innovatieve co-working ruimte voor, die verschillende communities samenbrengt: diamanthandelaars, -verkopers, maar ook startups en lokale hogescholen en universiteiten zouden er terecht kunnen. Door een co-working space te creëren in het hart van de Diamantwijk, zal er niet enkel over kruisbestuiving gesproken worden maar kan er ook effectief werk van gemaakt worden.

Tot slot stelde ook Team Kontich een blockchainoplossing voor, die ervoor zorgt dat een diamant getraceerd kan worden van mijn tot vinger, maar die ook de financiële transacties ervan opvolgt. Wanneer een factuur goedgekeurd wordt, komt deze vrij voor financiering, waarna investeerders kunnen bieden en de factuur sneller betaald wordt. Daarnaast volgt men ook hoe en wanneer de diamant getransporteerd en geslepen wordt. Al deze informatie wordt bijgehouden in de blockchain zodat de eindconsument ten allen tijde een overzicht heeft. Zo wordt transparantie en duidelijkheid verzekerd.

Ari Epstein, CEO AWDC, was erg tevreden met de organisatie en het resultaat van de Hack4Diamonds: ‘Door in te zetten op nieuwe technologieën zoals onder meer blockchain wil Antwerpen zijn koppositie als wereldcentrum voor diamant ook in de toekomst veiligstellen. Want we mogen dan wel het belangrijkste handelscentrum voor diamant wereldwijd zijn, zaak is om dat ook te blijven en dus proactief op zoek te gaan naar oplossingen voor de uitdagingen waarmee we als sector geconfronteerd worden. Dankzij Hack4Diamonds hebben we weer nieuwe ideeën waarmee we meteen aan de slag kunnen.’

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina