Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Atlas Copco stelt zijn eerste zelflerende compressor voor tijdens de lancering van een nieuwe generatie producten.

De Zweedse machinebouwer slaagde erin om een compressor te bouwen die dankzij artificiële intelligentie altijd kan blijven draaien. De compressor werd volledig in België ontwikkeld. 

Door zogenaamde ‘edge calculation’ kunnen deze zelflerende compressoren van Atlas Copco nu zelf met lokale algoritmes data analyseren en interpreteren om hun compressoren optimaler te gebruiken.

Via sensoren kan de Zweedse machinebouwer namelijk in real time de prestaties opvolgen van haar compressoren die geconnecteerd zijn via het “Internet of Things (IoT)”. Deze data worden verrijkt met eigen ‘big data’ en vervolgens doorgestuurd naar regionale ‘diagnostics centers’ waar experten de gegevens analyseren en adviezen formuleren voor de klanten.

Dankzij de zelflerende compressoren moeten alle data niet langer langs deze centra, maar kunnen de compressoren zelf lokaal berekeningen maken. Hierdoor kan de klant nog sneller worden gecontacteerd om bijvoorbeeld een ander type van olie te gebruiken. Op die manier wordt niet alleen het productieproces van de klant permanent veiliggesteld, maar wordt er ook geholpen om de compressor optimaler, bijvoorbeeld energiezuiniger, te laten werken.

Compressor 100 procent made in Belgium

Net als alle breakthrough innovaties van de Atlas Copco compressoren hebben ook deze producten hun wortels in Wilrijk en dat is vandaag uniek. Zowel de R&D als de productie gebeuren in België. Het Zweedse bedrijf is sterk lokaal verankerd: het wereldwijde hoofdkantoor van de compressorendivisie, goed voor het grootste deel van de omzet van het bedrijf, bevindt zich sinds de jaren ’60 in Wilrijk. 

Wouter Ceulemans, president bij Atlas Copco: ‘Wij geloven sterk in de link tussen productie en innovatie. Dankzij de verankering van de productie in Antwerpen, kunnen we sneller en beter innoveren.’

Zelflerende compressoren stellen experten in staat om meer complexe vraagstukken sneller op te lossen. Ceulemans: ‘Daarnaast wordt alles wat niet gedigitaliseerd kan worden uitermate belangrijk. Het zijn nog altijd onze 3.500 lokale service techniekers die de interventies uitvoeren en waken over onze compressoren. Vandaar dat we blijven investeren in hun verdere ontwikkeling.’

‘De snelheid en de complexiteit waarmee we een dergelijke digitale transformatie doorvoeren zorgt ervoor dat we in Wilrijk een sterk groeiend team van data ingenieurs hebben samengesteld en dat we permanent op zoek zijn gaan naar mensen met de juiste competenties’, aldus Ceulemans.

‘Sneak peek’ voor studenten 

Vandaar dat Atlas Copco een ‘sneak peek’ gaf aan een 70-tal geselecteerde studenten om de productlancering van op de eerste rij bij te wonen. Ze kregen de kans om een unieke blik achter de schermen te werpen en te zien hoe de nieuwe producten tot stand gekomen zijn. Het ganse projectteam dat meewerkte aan de nieuwe compressor, waaronder mensen van sales, marketing, engineering, logistiek, aankoop, finance, enzovoort, vertelden er over hun eigen aandeel in het volledige proces. 

Ook MAKE LAB was aanwezig op het evenement. Dat is een mobiel onderzoekslabo waar de studenten kennis konden maken met nieuwe technologieën in een productie-omgeving zoals Virtual of Augmented Reality en een cobot, een robot die samenwerkt met de mens.

www.meetatlascopco.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina