Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Met PSENmat presenteert het automatiseringsbedrijf Pilz nu een zelf ontwikkelde veiligheidsschakelmat: een wereldprimeur hierbij is de geïntegreerde plaatsdetectie, die een bedieningsfunctie – vergelijkbaar met een virtuele schakelaar – aan de bediener ter beschikking stelt.

Daarmee verenigt PSENmat de veilige ruimtebewaking en de bediening van machines en installaties in één sensor. Dit maakt compleet nieuwe machinebediening concepten mogelijk.

PSENmat van Pilz biedt veilige ruimtebewaking in combinatie met een standaard bedieningsfunctie, praktisch een virtueel definieerbare schakelaarfunctionaliteit. Hierdoor is een aparte schakelaar overbodig. Door dit dynamische schakelconcept kan er zo flexibeler worden geconfigureerd, hetgeen ruimte en kosten bespaart. Geïntegreerde OSSD-uitgangen zorgen voor extra flexibiliteit: hierdoor kan niet alleen de bekabeling worden verminderd, PSENmat kan zo ook eenvoudig op elke verwerkingseenheid worden aangesloten.

Mat die beveiliging biedt

De veiligheidsschakelmat biedt individuele bedieningsconcepten en beveiligt ingangen optimaal tegen het betreden door personen volgens de norm betreffende veiligheidsschakelmatten EN ISO 13856-1. PSENmat vertraagt of stopt de machine wanneer de gevarenzone wordt betreden (toegangsbeveiliging). Bij moeilijk zichtbare toepassingen is bovendien bij het erachter lopen beveiliging aanwezig (beveiliging achter de veiligheidsafscherming).

PSENmat biedt daarbij veiligheid tot SIL 2 volgens EN ISO 61508 of Safety Level PL d volgens EN 13849. De zeer snelle reactietijd van ≤ 25 ms vergroot bovendien de veiligheid. Ook grotere toepassingen kunnen met weinig extra inspanningen worden gerealiseerd: maar liefst 22 matten kunnen in serie worden geschakeld, waardoor er veel minder bekabelingswerk is. Bovendien is de robuuste, voor een hoge mechanische belasting geschikte veiligheidsschakelmat volgens beschermingsgraad IP67 uitgevoerd en inzetbaar bij omgevingstemperaturen van 0 °C tot +55 °C. PSENmat zorgt zo ook in een ruige omgeving voor meer veiligheid.

Geïntegreerd schakelen voor meer ergonomie

De veiligheidsschakelmat ondersteunt een ergonomischere werkplek: door de geïntegreerde schakelaarfunctionaliteit kan er eenvoudig handsfree en ook obstakelvrij worden gewerkt. De bediener kan via gedefinieerde en gemarkeerde delen van de mat de geïntegreerde schakelaarfunctionaliteit gebruiken. Zo kan bijvoorbeeld een kwaliteitscontrole handsfree worden uitgevoerd: een rode markering betekent “controle niet doorstaan", groen zou voor "controle doorstaan" kunnen worden gebruikt. 

Mat "plus"

De nieuwe veiligheidsschakelmat PSENmat completeert het sensoraanbod van Pilz voor de bewaking van oppervlakten en ruimten. PSENmat kan eenvoudig op de configureerbare veiligheidssystemen PNOZmulti, op het automatiseringssysteem PSS 4000 of op de visualiseringsoplossing PMIvisu worden aangesloten. In combinatie met besturingstechniek van Pilz ontstaat zo een veilige en economische totaaloplossing van één leverancier.

www.pilz.be

pilz binnen 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina