linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 45 niet laden

LATEN MEELEREN UIT TRAGISCHE ERVARING

20/11/2016 Geschreven door 

Nieuwsbericht op 17 oktober: ‘Bij een ontploffing in de grootste fabriek van BASF, deze in de Nordhaven van Ludwigshafen, zijn twee brandweerlieden omgekomen. Er zijn zes zwaargewonden, twee vermisten.’

Uit de persverslagen blijkt dat de brand ontstond in het leidingencomplex van de grondstofaanvoer. De ontploffing waarbij de doden vielen, kwam nadien tijdens de blussingswerken. Bij een dergelijk feit is er – behalve de menselijke tol – ook de hoge economische impact. In dit geval niet zozeer de directe brandschade, maar wel het feit dat de 24 uur plants weken stil komen te liggen omdat hun grondstofaanvoer moet worden gereorganiseerd. En er is de imagoschade. Een brand bij een chemiereus die in al zijn communicatie hamert op de veiligheid ... !

Er mag gesteld worden – zonder de impact bij de getroffen gezinnen te willen minimaliseren – dat dit incident sterk binnen de perken is gebleven. Het ging toch om een pijpleidingcomplex aan de ingang van de fabriek waardoor brandbare stoffen werden gepompt. Het kostte ook 12 uur bluswerk. De brand is echter niet doorgeslagen naar andere installaties. En – volgens de woordvoerder van BASF – kon (onder meer via het gecontroleerd affakkelen van de restinhoud in de pijpleidingen) zware milieubelasting worden vermeden.

De oorzaak is niet vrijgegeven

Meestal loopt een bedrijfsbrand totaal anders af. Voorbeeld is Oasis Floral Products uit Houthalen en nog een aantal bedrijven die recent volledig uitbrandden. Moest dat bij BASF het geval geweest zijn ... Het ongeval was niet na een dag uit de kranten weggeweest.

Toch blijft het belangrijk dat uit het incident lessen worden geleerd om herhaling te voorkomen. De oorzaak is niet vrijgegeven, maar blijkbaar ontstond de brand tijdens herstellingswerken. Een menselijke fout, een procedurefout? Iets over het hoofd gezien in de risicoanalyse? Een veiligheidsstudie die gegarandeerd zeer grondig moet zijn gebeurd, want anders was dit incident – niet vergeten: in de grootste chemische plant van Europa – uitgelopen tot een catastrofe.

Toch is de ontploffing die tijdens de blussingswerken de dood van de brandweerlieden heeft veroorzaakt, niet te tolereren. En zeker niet zonder diepgaande analyse te klasseren. Dat het kon gebeuren, wijst op een bug in het veiligheidsplan.

Methodes om zulke feiten te vermijden

BASF communiceert weinig of niet over het ongeval. Zeker is dat een chemiereus als deze het gebeuren wél degelijk grondig zal onderzoeken. Dergelijke enquêtes resulteren in methodes om zulke feiten én feiten zoals Oasis Floral Products in de toekomst te vermijden.

Alleen is het te hopen dat de bevindingen niet als ‘privaat’ worden geklasseerd, maar worden gedeeld met alle collega-bedrijven. Wat kan ook elke bedrijfsbrandweerman hieruit leren? Deze incidenten, maar ook de risico’s als zich toch een incident voordoet, moeten in elk bedrijf tot een onbeduidend minimum herleid kunnen worden. Enkel open communicatie over incidenten en bijna-incidenten kan daartoe bijdragen. Het doel moet zijn dat in de toekomst de maximale schade bij elk incident beperk blijft tot wat stress. En nog beter als ook deze zou te vermijden zijn; 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina