linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
MURRELEKTRONIK xtremeDB
Murrelektronik introduceert met xtremeDB decentrale installatieoplossing voor mobiele machines. Lees meer
MINISTER CREVITS INVESTEERT IN STEM
Minister Hilde Crevits investeert in STEM-academies. Lees meer
SMART CAMERA VOOR MACHINEBESTURING
Nieuwe Smart Camera ondersteunt omschakeling op volle productiesnelheid. Lees meer
prev
next

New product SMC: Digital Flow Switch Manifold for Water

 

 

IFR ZIET 5 GROTE ROBOTTRENDS

25/02/2021

Het aantal jaarlijkse installaties van industriële robots is binnen tien jaar (2010-2019) meer dan verdrievoudigd en bereikte 381.000 eenheden in fabrieken over de hele wereld.

De International Federation of Robotics (IFR) toont de top 5 trends inzake robot-automatisering.

Het gaat hard in de robotics-wereld. Op de beurs stegen de aandelen van robotfabrikanten wereldwijd naar grote hoge, kwestie dat deze bedrijven goede zaken doen. Opvallend is voorts dat vooral China de grote slokop is als het aankomt op het plaatsen van bestellingen voor robot-armen. Ruw geschat is tweederde van industriële robots bestemd voor China.

‘Productie gecombineerd met ´go ​​digital strategies´ plaatst robots in een pole position’, reageert dr. Susanne Bieller, secretaris-generaal van de IFR. Automation Magazine zet hier de vijf grote trends op een rij:

1. Robots leren nieuwe trucs 

Kunstmatige-intelligentiesoftware in combinatie met vision en andere detectiesystemen, stelt robots in staat om moeilijke taken uit te voeren. Eén van die taken is bin picking, dat in het verleden alleen voor een mensenhand haalbaar was. Nieuwe generaties robots zijn eenvoudiger te installeren en te programmeren en ze zijn koppelbaar. Vooruitgang in communicatieprotocollen integreren robots naadloos in automatisering en Industrie 4.0-strategieën.

2.  Robots werken in slimme fabrieken 

De auto-industrie was een pionier op het gebied van slimme fabrieksoplossingen met behulp van industriële robots in assemblagelijnen die al meer dan 100 jaar de traditionele autoproductie domineren. De toekomst ligt in een ‘genetwerkte’ interactie van robots en autonoom geleide voertuigen - of liever autonome mobiele robots (AMR's). 

Uitgerust met de nieuwste navigatietechnologie zijn deze mobiele robots veel flexibeler in vergelijking met traditionele productielijnen. Carrosserieën worden vervoerd op zelfrijdende transportsystemen. Ze kunnen worden losgekoppeld van de lopende bandstroom en worden omgeleid naar assemblagestations waar individueel uitgeruste varianten kunnen worden geassembleerd.

3. Robots betreden nieuwe markten 

De doorbraken in connectiviteit dragen bij aan een grotere acceptatie van robots in productiesectoren die pas recent zijn overgestapt op automatisering, zoals: voedsel en dranken, textiel, houtproducten en kunststoffen. Voortdurende digitale transformatie zal leiden tot volledig nieuwe bedrijfsmodellen, omdat producenten gemakkelijker dan ooit kunnen diversifiëren. In de slimme fabriek worden verschillende producten achteraf geassembleerd door dezelfde apparatuur. De traditionele productielijn bestaat niet meer.

4. Robots verkleinen de ecologische voetafdruk

Investeringen in moderne robottechnologie zullen ook gedreven worden door de behoefte naar een kleinere ecologische voetafdruk. Moderne robots zijn energiezuinig, waardoor het energieverbruik van de productie direct wordt verminderd. Door een hogere precisie produceren ze ook minder afkeuringen en ondermaatse goederen, wat een positieve invloed heeft op de verhouding tussen input en output van grondstoffen. Bovendien helpen robots bij de kostenefficiënte productie van apparatuur voor hernieuwbare energie, zoals fotovoltaïsche cellen of waterstofbrandstofcellen.

5. Robots helpen bij het beveiligen van toeleveringsketens 

De coronapandemie heeft de zwakte van geglobaliseerde toeleveringsketens zichtbaar gemaakt. Fabrikanten kregen hierdoor een andere kijk op het aanlevering- en productieproces. Wanneer de productiviteit door automatisering wordt genivelleerd, hebben fabrikanten meer flexibiliteit gekregen die misschien niet beschikbaar was in landen met hoge lonen, zoals het grootste deel van de Europese Unie, Noord-Amerika, Japan of de Republiek Korea. Robotautomatisering biedt productiviteit, flexibiliteit en veiligheid. 

‘Vooruitgang in robottechnologieën draagt ​​bij aan een grotere acceptatie van robots’, zegt dr. Susanne Bieller. ‘De COVID-19-pandemie heeft geen nieuwe trends op gang gebracht, maar het versnelde het gebruik van robotica. In dit opzicht is de pandemie de belangrijkste motor voor verandering in de industrie gebleken.’

Belangrijk voor Europa is dat deze nieuwe, hoge graad van robotics automatisering – waardoor de hoge loonkost op het Europese continent wordt verminderd – hier kan bijdragen tot het behoud van jobs en fabrieken. Loonkost is geen argument meer voor delocalisatie. China beseft dit en wapent zich op zijn beurt door de eigen fabrieken in hoge graad te automatiseren. 

www.ifr.org

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina