linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
TWEE OP DRIE CIRCULAIRE BEDRIJVEN CORONAPROOF
Twee op de drie circulaire bedrijven blijken goed bestand tegen de coronacrisis. Lees meer
JOBBEURS INGENIEURS 18 NOVEMBER
Zoek niet te ver naar ingenieurstalent! Lees meer
EPLAN DATA PORTAL NU IN ePULSE CLOUD
In de cloud: componentgegevens snel vindbaar met EPLAN. Lees meer
prev
next

SIRRIS Industry 4.0 Transformation

 

 

HERSTELPROGRAMMA IS GROEN EN DIGITAAL

28/05/2020

Agoria kijkt met belangstelling naar het Europees herstelfonds van 750 miljard euro met de Europese prioriteiten van vergroening, digitalisering en het weerbaar maken van de economie. 

Technologiefederatie Agoria wil dat België het EU-herstelprogramma snel uitrolt. ‘Het is een goed plan. Laten we nu niet vervallen in discussies over welke regio of welk land het laatste miljoentje naar zich toe kan trekken. Laat ons het land zijn dat de plannen het snelste implementeert. Zo pleit het herstelfonds voor een snelle aanleg van 5G-netwerken, maar wij staan nog nergens. Het wordt ook tijd dat België eindelijk zijn mandaat opneemt in de Europese Investeringsbank’, aldus Bart Steukers, directeur Context van Agoria.

Bovendien zijn er veel opportuniteiten voor ons land. Zo gaat de EU voor een renovatiegolf van gebouwen, de uitrol van hernieuwbare energieprojecten (met name wind- en zonne-energie en het op gang brengen van een schone waterstofeconomie in Europa), schoner vervoer en logistiek (inclusief de installatie van een miljoen oplaadpunten voor elektrische voertuigen en een stimulans voor het treinverkeer). Tegelijk wil de EU een versterking van de interne markt en aanpassing aan het digitale tijdperk. We moeten investeren in meer en betere connectiviteit, met name in de snelle aanleg van 5G-netwerken, schrijft het plan voor. ‘Het getreuzel bij ons rond 5G mag dus definitief stoppen’, zegt Bart Steukers.

Economisch herstel is ook een kwestie van de aanscherping van digitale skills. Ursula von der Leyen zet in haar herstelprogramma dan ook een agenda rond skills centraal, om alle Europeanen gegarandeerd over digitale vaardigheden te doen beschikken. ‘Een agenda voor vaardigheden in Europa en een actieplan voor digitaal onderwijs zullen ervoor zorgen dat alle EU-burgers over digitale vaardigheden beschikken.’

Agoria lanceerde deze week een nieuw programma  om bedrijven en mensen te helpen bij hun digitalisering. Hilde Crevits, Willy Borsus en Bernard Clerfayt, de Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers van Economie of Innovatie, zijn de meter en peters van het project, waar het ‘DigiSkills Passport’  een deel van is. Het is de eerste keer dat deze ministers  de handen in mekaar slaan voor een turbo op de digitale versnelling, en dit zonder één euro subsidie.

Agoria geeft na de oproep van von der Leyen nu iedereen in ons land de mogelijkheid een persoonlijk ‘DigiSkills Passport’ aan te maken. Op een online platform krijg je inzicht in je digitale vaardigheden. Je kan ontdekken waar op korte termijn bijscholing nodig is om relevant te blijven. Je krijgt ook een beeld van de verwachtingen voor je profiel tegen 2030. Het paspoort moet een standaard worden om je digitale vaardigheden aan anderen aan te tonen.

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledenlogo220