linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
REXROTH BOUWT GROOTSTE KRAAN
De nieuwe krachtpatser van Sarens is klaar om de wereld te veroveren. De SGC-250 kan in één beweging 2.000 ton hijsen over 100 meter. Lees meer
EXPLOSIEBESTENDIGE FLOWCOMPUTER
Duranmatic brengt van haar Nederlandse leverancier Fluidwell de E126, een  explosiebestendige flowcomputer voor gecorrigeerde gas- en vloeistofvolumemeting. Lees meer
RITTAL OP INDUMATION MET VX25
Rittal op INDUMATION 2019 met VX25. Lees meer
prev
next

OMRON MOBILE ROBOTS

 

RODELEN MET ROTATIEREMMEN VAN ACE

05/11/2018

Skiërs, rodelaars en mountainbikers opgelet. Met de rodelslee Pistenbock Cross kan de liefhebber ook in de sneeuwvrije maanden de berg af glijden. 

Het innovatieve voertuig wordt op dezelfde manier bestuurd als bij het rodelen. Hoogwaardige voertuigonderdelen, zoals ingebouwde rotatieremmen van ACE, helpen om onverwachte stuurbewegingen effectief te dempen en het rijcomfort en de veiligheid te vergroten.

Sneeuwpret wordt steeds onveiliger. En dat ligt niet aan het blessuregevaar bij het rodelen, snowboarden of skiën, maar aan de klimaatverandering. Om zeker te kunnen zijn dat er sneeuw ligt, moeten wintersportfans steeds hogere regionen opzoeken omdat sneeuwkanonnen bij te hoge temperaturen geen rendabel alternatief zijn. De Pistenbock-Cross speelt hier handig op in. De innovatieve slee werd ontwikkeld door Stefan Bock van bock machining GmbH. Het bedrijf, gevestigd in het Beierse Alzenau, is gespecialiseerd in de bouw van speciale machines en is marktleider op het gebied van kunststof afdichtingen. Voor zijn innovatieve slee richtte Stefan Bock de Pistenbock GmbH op met als doel de slee wereldwijd aan de man te brengen.

Rotatieremmen voor meer comfort

Inmiddels bestaat het productportfolio uit drie wintermodellen voor de commerciële sector en twee voor de consument, die uitsluitend via de eigen webshop van het bedrijf worden aangeboden. Het paradepaardje is de Pistenbock Cross, een tegenhanger van de wintermodellen, speciaal gemaakt voor een ondergrond zonder sneeuw en uitgerust met wielen en schijfremmen. In dit model spelen de aspecten remmen en demping een belangrijke rol, in tegenstelling tot de varianten die in de sneeuw worden gebruikt. Besneeuwde hellingen hebben als voordeel dat de witte laag de bestuurders beschermt tegen wortels en andere onregelmatigheden. In de ontwerpfase van de Pistenbock-Cross is daarom veel aandacht besteed aan oplossingen die deze onregelmatigheden compenseren. 

Met name wortels of andere obstakels die de slee zouden kunnen hinderen, speelden een belangrijke rol in de overwegingen. Het doel was immers om plotselinge stuurbewegingen te vermijden. Daarom koos het ontwerpteam van Pistenbock GmbH voor een combinatie van een robuuste, eenvoudige en onderhoudsvrije carrosserie, een brede wielbasis om het kantelrisico zo gering mogelijk te maken, hydraulische schijfremmen en een stuurdemping. 

Ingenieur Christian Wilms legt uit: ‘Omdat krachten in de vrije natuur niet precies te voorspellen zijn, stond een langere testfase op de agenda, waarbij de hiervoor gekozen rotatieremmen in alle mogelijke stuurmanoeuvres hun geschiktheid voor de Pistenbock Cross moesten bewijzen.’

Jarenlang partnerschap schept vertrouwen

Het team hoefde niet lang na te denken wie voor een optimale demping zou kunnen zorgen. Het bedrijf werkt al enkele jaren succesvol samen met ACE Stoßdämpfer GmbH. De producent van stootdempers uit Langenfeld is gespecialiseerd in alle soorten dempingsoplossingen en heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van zijn betrouwbare samenwerking en goede service, van het ontwerp tot aan de uiteindelijke levering. Bovendien staat het bedrijf bekend om zijn  innovatieve aanpak, die in het gehele productieproces terug te zien is.

Een goed voorbeeld hiervan is de uitgebreide testfase voor de Pistenbock. Het was duidelijk dat de rotatieremmen van ACE een goede optie zouden zijn voor de stuurdemping op de stuurkruk. Van de rechts-, links- of dubbelzijdig roterende varianten verkrijgbaar bij ACE kwamen echter alleen de dubbelzijdig roterende uitvoeringen in aanmerking. De obstakels op de piste kunnen immers van alle kanten komen. Het was echter de vraag welke afmetingen de componenten van ACE moesten hebben. Met verschillende snelheden, die afhankelijk zijn van de helling en van grote verschillen in het gewicht van de rodelaars, was dit iets dat niet van tevoren kon worden berekend. Hiervoor waren lange testritten vereist. 

Uitvinder en oprichter Stefan Bock is zeer tevreden over de resultaten: ‘Na afloop van de testfase hebben we besloten om de door ACE geleverde rotatieremmen van het type FDT-70 voor de serieproductie te gebruiken om onverwachte stuurbewegingen van de Pistenbock Cross te dempen. De slee wordt met de voeten via een stuurkruk bestuurd. Deze is verbonden met de bladveren, de as, de wielen en de rotatieremmen. Door deze constructie wordt voorkomen dat de stuurinrichting bij een botsing met een obstakel kapotgaat. Zo kan de bestuurder op hobbelige wegen zijn weg veilig voortzetten. Dit komt doordat bij het sturen de stuurkruk door middel van glijlagers rond een stuurschroef draait. Twee rotatieremmen zijn concentrisch in tegengestelde richting gemonteerd door middel van afstandhouders onder de stuurkruk. Een vierkant activeert daarbij de rotatierem en optimaliseert zo het stuurgedrag.’

Foto: Voor de stuurdemping worden door ACE geleverde rotatieremmen van het type FDT-70 gebruikt.

www.ace-ace.com

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logo213