linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
INDUMATION HAALT KAAP 10.000 BEZOEKERS
De vijfde editie van INDUMATION.BE, die van 6 tot 8 februari 2019 in Kortrijk Xpo werd georganiseerd, klokte af op 9.076 professionele bezoekers. Lees meer
GROTE REPUTATIESCHADE DOOR STAKING
De reputatieschade door de nieuwe nationale staking is immens, waarschuwt Marc Lambotte, CEO van technologiefederatie Agoria. Lees meer
FLANDERS MAKE MET SMART FACTORY INITIATIEF
Productiebedrijven kunnen er niet meer om heen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder meer te betalen. Lees meer
prev
next

OMRON: robot-assisted packaging at Combilo

 

BOUW VAN ACHT WATERSTOFTANKSTATIONS IN DE BENELUX

09/10/2018

Een consortium bestaande uit WaterstofNet als coördinator en Colruyt Group, PitPoint, Shell en Rijkswaterstaat als partners, heeft de krachten gebundeld in het omvangrijke waterstofproject ‘H2Benelux’. 

Het project zal maar liefst 8 waterstoftankstations en 80 wagens op waterstof in België, Nederland en Luxemburg inzetten tegen 2020. 

Het voornaamste doel van H2Benelux is de uitrol van een basisnetwerk van waterstofstankstations in de Benelux. De acht waterstoftankstations zullen strategisch geïmplementeerd worden langs het ‘Trans-Europees Netwerk voor Transport’ (TEN-T): 3 in België, 4 in Nederland en 1 in Luxemburg. Bijgevolg zal H2Benelux de marktintroductie van waterstofwagens versnellen en het bestaande netwerk van tankstations versterken. 

Het project zal de technische en economische prestaties van het netwerk van waterstoftankstations onder dagelijks gebruik testen. Bij elk waterstoftankstation zal een groep van eindgebruikers minstens 10 wagens op waterstof uittesten. Kortelings wordt een oproep naar geïnteresseerde eindgebruikers georganiseerd, omdat hun betrokkenheid van cruciaal belang zal zijn. Ook de milieuprestaties van het gebruik van waterstof worden onder de loep gehouden: zowel voor waterstof van conventionele energiebronnen als voor waterstof die ter plaatse uit hernieuwbare bronnen wordt geproduceerd. 

Bovendien is het de bedoeling gegevens te verzamelen om de technische levensvatbaarheid en de efficiëntie van de waterstoftankstations te bestuderen en te verbeteren. Voorts wil het project ook de relatie tussen leveranciers en klanten van waterstofauto’s optimaliseren om de uitrol van de markt voor te bereiden en zal er een haalbaarheidsstudie voor elk waterstoftankstation opgesteld worden. H2Benelux zal ook een business case (op basis van de vraag) voorbereiden om het gebruik van waterstof als alternatieve energiedrager in de Benelux een boost te geven en om de uitrol van deze stations in de toekomst te financieren. 

‘In 2015 heeft de Benelux Unie een kader gecreëerd om grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van alternatieve brandstoffen te stimuleren. Binnen deze context zijn we verheugd dat het H2Benelux-project een positieve bijdrage zal leveren aan een duurzame mobiliteit in de regio. Dit past ook perfect binnen de bredere inspanningen van de Benelux om de focus te leggen op groene waterstof binnen de energietransitie’, reageert adjunct-secretaris-generaal van de Benelux, Luuk Blom. 

Volgens Adwin Martens, directeur van WaterstofNet, is het H2Benelux project van grote strategische waarde voor de regio: ‘WaterstofNet heeft via de realisatie van waterstofprojecten in Zuid-Nederland en Vlaanderen aangetoond dat grensoverschrijdende samenwerking de globale positie van de regio versterkt op het gebied van de ontwikkeling van waardeketens en ‘early adopters’ groepen. Dit project zal die positie nog versterken zodat deze locale communities van waterstofgebruikers over de langsgrenzen heen kunnen worden uitgebreid.’ 

H2Benelux wordt mede gefinancierd door het ‘Connecting Europe Facility (CEF) - Transport Programme’ van de Europese Unie met 7, 2 miljoen euro en loopt tot het einde van 2020. Het ‘Uitvoerend Agentschap Innovatie en Netwerken’ (INEA) van de Europese Commissie zal de uitvoering van het project superviseren tijdens zijn hele levenscyclus. 

www.waterstofnet.eu

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

enkellogofeb2019