FESTO ELECTRIC MOTION SIZING SOFTWARETOOL
Nieuwe Electric Motion Sizing softwaretool van Festo biedt snelle en eenvoudige selectie van optimale componenten voor uw toepassing. Lees meer
YOKOGAWA CONVERTOR ZR802S
Yokogawa Electric Corporation maakt bekend dat het de explosieveilige convertor ZR802S heeft ontwikkeld en deze voortaan in alle markten te koop aanbiedt als onderdeel van zijn OpreX Analyzers-assortiment. Lees meer
TWEE VACATURES BIJ PHOENIX MECANO
Phoenix Mecano in Deinze heeft momenteel twee vacatures: dit voor een Accountmanager en voor een Project Engineer. Lees meer
prev
next

A new video from SMC

 

 

VUB LANCEERT BRUBOTICS

27/04/2016

BruBotics groepeert voortaan aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) alle wetenschappers die actief zijn met thema's verbonden aan robotisering.

Acht research-groepen met in totaal zeventig wetenschappers van de VUB werken voortaan onder de vlag van BruBotics interdisciplinair samen om zo de slagkracht en knowhow te verhogen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling rond robots. Centraal staat de visie dat door het gebruik van robots de dagelijkse levenskwaliteit van de mens kan worden verbeterd.  

Het gaat om de onderzoeksgroepen: Robotics (R&MM), Electronics & Informatics (ETRO), Aging Studies (BAS), Artificial Intelligence (COMO), Human Physiology (MFYS), Mechanical Engineering (INDI), Media, Information and Telecommunication (SMIT) en Neurological Rehabilitation (RERE). Zij worden verenigd in het Brussels Human Robotic Research Center. 

Volgens rector Paul De Knop moet een universiteit kennis delen en samenwerken met industrie en samenleving. Dat BruBotics-onderzoek ervoor zorgt dat verlamde mensen terug kunnen lopen met exoskeletons, is daar volgens de rector een mooi voorbeeld van.

Toegevoegde waarde van de mens

Vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) was aanwezig op de lancering en wenste BruBotics veel succes. Minister De Croo zette in de verf dat België doorheen de geschiedenis altijd een innovatief land is geweest. Hij is ervan overtuigd dat technologie ons leven zal blijven verbeteren en stelde dat connectiviteit, big data en artificiële intelligentie niet mogen worden ervaren als een bedreiging. 'Technologie heeft jobs altijd al vergemakkelijkt. De mens zal ook altijd een toegevoegde waarde hebben, zeker op het vlak van abstract denken, creativiteit en emoties.'  

Co-bots op de werkvloer

Patrick Danau, CEO van Audi Brussels, gaf een toelichting over het nut van 'co-bots' op de fabrieksvloer. Zo is de gemiddelde leeftijd van de werknemers bij Audi 44 jaar en is dat demografisch een uitdaging. Robots kunnen dan worden ingezet om oudere arbeiders fysiek te helpen om zo absenteïsme te vermijden. Audi werkt momenteel met 586 robots die vooral gebruikt worden voor zogenaamde 3D-taken: dirty, dangerous en difficult. Daar komt dus een vierde D bij, deze van demografie om oudere werknemers te helpen.

Een vertegenwoordiger van de stichting To Walk Again van rolstoelatleet Marc Herremans getuigde dat er een lange wachtlijst is voor exoskeletons. Er kan hier nog veel worden onderzocht en ontwikkeld. Zo hebben de batterijen van een exoskeleton een beperkte capaciteit en bestaat er nog niets op de markt om verlamde kinderen te laten lopen. Prof. Dirk Lefeber, voorzitter van BruBotics, maakte aan het einde van de zitting nog bekend dat de VUB wil deelnemen aan een Europees project voor de ontwikkeling van een draagbaar bovenste ledematen exoskeleton, dit om schouder- en rugpijn bij werknemers te vermijden.

www.brubotics.eu

Op de foto vlnr: VUB-rector Paul De Knop, voorzitter Brubotics prof. Dirk Lefeber, decaan IR Annick Hubin, prof. Robots & Multibody Mechanics Bram Vanderborght.

IMG 1913 alex

Minister Alexander De Croo sprak zijn geloof en optimisme uit in de digitale en technologische toekomst van België. 

IMG 1935 cocktail

Tijdens de receptie werd een beroep gedaan op een door de VUB ontwikkelde 'cocktail-robot' die voor iedereen het gewenste drankje mixte.

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022