linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
REM-B REVISIE HYDRAULISCHE SERVO-UNITS
REM-B HYDRAULICS heeft opnieuw met succes een revisie uitgevoerd van diverse hydraulische servo-units voor één van de marktleiders in de energiesector. Lees meer
DEMATIC PIECE PICKING ROBOT
Dematic, wereldwijde leverancier van geïntegreerde automatiseringstechnologie, lanceert zijn piece picking robot.  Lees meer
YOKOGAWA BRENGT CENTUM VP R6.06 UIT
Yokogawa maakt bekend dat het nieuwe functies heeft toegevoegd aan het CENTUM TM VP geïntegreerde productiebesturingssysteem en deze zal uitbrengen onder de naam CENTUM VP R6.06. Lees meer
prev
next

OMRON MOBILE ROBOTS

 

BOTBREUKEN UITGELIJND MET IGUS GLIJLAGERS

07/12/2017

Het doel van het studentenproject "Smart Drill" is het veilig fixeren van botbreuken.

Het jonge team van het Bremen Institute of Measurement Technology, Automation and Quality Science (BIMAQ) ontwikkelde een hulpstuk voor een medische boor.

Tijdens het boorproces, wordt de diepte van het ontstane gat gemeten, zodat men exact de juiste schroef kan bepalen. Vanwege de speciale eisen die worden gesteld aan de lagerpunten van het meetsysteem, zoals de bestendigheid tegen chemicaliën en vocht, evenals een probleemloze montage bij hoge toerentallen, vormt het gebruik van de smeermiddelvrije iglidur L500 glijlagers een optimale oplossing. 

Voor het fixeren van een breuk in de osteosynthese is het vaak noodzakelijk schroefverbindingen binnenin het bot te maken. De lengte van de schroef moet nauwkeurig zijn, om letsel aan het omliggende weefsel te voorkomen en om voldoende sterkte te garanderen. De botdiameter en de diepte van het boorgat kunnen van te voren alleen bij benadering worden vastgesteld en moeten tijdens de operatie worden bepaald. Dit is momenteel afhankelijk van de ervaring van de chirurg en kan leiden tot fouten bij de selectie van de schroeven. Om dit proces veiliger te maken, ontwikkelde een groep studenten uit Bremen in een project genaamd "Smart Drill" een accessoire voor de bestaande boormachine, welke de lengtekeuze van de schroef met meetwaarden ondersteunt. Smeermiddelvrije igus glijlagers, gemaakt van high performance polymeren, worden gebruikt op de lagerpunten van de aandrijfas.

iglidur L500 overtuigt met hoge slijtvastheid

De speciale vereisten van de medische boormachine waren het ontwikkelen van een optimaal lager met verschillende toerental- en trillingsfrequentiebereiken, zonder een negatieve invloed te hebben op het systeem. "De combinatie van een roterende aandrijving en axiale trilling, maakt het gebruik van hoge kwaliteit glijlagers noodzakelijk. Niet alleen om bewegingsvrijheid in de axiale richting te bieden, maar ook om de meest nauwkeurige signalen te verkrijgen bij hoge trillingsfrequenties," legt Michael Sorg van het Bremen Institute of Measurement Technology, Automation and Quality Science (BIMAQ) uit.

Om te voldoen aan alle vereisten, werden diverse igus glijlagers vergeleken en iglidur L500 is gekozen als de beste optie. Het glijlager heeft lage frictiewaarden en een hoge slijtvastheid en maakt zowel roterende als axiale beweging mogelijk. De iglidur L500 ligt ver van haar belastingslimiet met snelheden tot 900 omwentelingen per minuut. Het lager is bestand tegen medische sterilisatie bij extreme temperaturen. Vochtbestendigheid speelt ook een belangrijke rol: iglidur L500 absorbeert vrijwel geen water (verwaarloosbaar) en is smeermiddelvrij. Er bestaat dus geen risico van besmetting van de wond of een lagerdefect door het uitspoelen van het smeermiddel. Het lager voldoet aan de hygiënische vereisten van de medische technologie. Daarnaast zijn de geringe installatiematen en het zeer lage gewicht, in vergelijking met lagers met metalen materialen, ook zeer overtuigend. 

www.igus.be

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

alle logo indumotion website