linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
SIRRIS HEEFT DATA EN AI COMPETENCE LAB
Kan je als bedrijf de mogelijkheden van artificiële intelligentie en data ten volle benutten als je niet Tesla, Facebook of een hoogtechnologische start-up bent? Veel bedrijven liggen wakker van die vraag.  Lees meer
FRIETEN OP VOLLE SNELHEID
Maar liefst 610.000 ton aardappelen per jaar, of 571 volle Olympische zwembaden. Dat zijn de indrukwekkende cijfers die aardappelproducent Agristo presenteert, dit door een hypermoderne productiesite in Wielsbeke.  Lees meer
AGORIA ZIET GROTE GROEI IN JOBS
Voor elke jobvacature die in de toekomst verloren gaat, komen er 3,7 nieuwe in de plaats. Lees meer
prev
next

OMRON MOBILE ROBOTS

 

IGUS LAAT SCHAAKSTUKKEN OVER BORD GLIJDEN

12/10/2017

Door het studentenproject ‘Chess Buddy’ kan een potje schaken worden gespeeld zonder partner, door middel van een lineair systeem van igus met geringe trilling. 

Schaken is één van de populairste hersenoefeningen en is niet alleen leuk om met een partner te doen, maar ook alleen.

Met de "Chess Buddy", hebben Sebastian Jahn en Julian Krydl een nieuwe generatie schaakrobots ontwikkeld, als onderdeel van hun afstudeerproject. Het reageert direct op de zetten van de menselijke tegenstander en verplaatst de stukken autonoom. De motor-aangedreven inwendige delen van de Chess Buddy bestaan uit twee precisie aluminium assen met daarop smeermiddelvrije drylin R glijlagers. Deze laten de schaakstukken door middel van een elektromagneet soepel en geruisloos bewegen, om ze op deze manier te positioneren.

Er zijn altijd twee spelers nodig voor een potje schaken. Wanneer er even geen partner beschikbaar is, dan biedt de Chess Buddy van Sebastian Jahn en Julian Krydl vanaf nu de oplossing. Ze ontwikkelden de schaakrobot als deel van hun afstudeerproject bij de Mechatronica opleiding in Linz. Het doel van het project was het ontwikkelen van een machine die in staat is schaakstukken te verplaatsen op het schaakbord zelf, het herkennen van de zetten van de menselijke tegenstander en ook onjuiste zetten te herstellen. Zowel de ontwikkeling als de bouw van de robot is door de studenten zelf uitgevoerd. Voor het ontwerp besloten de engineers de robot onder het schaakbord in te zetten.

Een drylin lineaire geleiding zorgt voor de beweging van de magische hand

Julian Krydl en Sebastian Jahn kozen voor magnetische schaakstukken voor de implementatie van de beweging van de schaakstukken. Deze hebben het voordeel, dat ze gepositioneerd kunnen worden m.b.v. een elektromagneet onder het schaakbord op een twee-assig lineair systeem. Nadat ze eerst luidruchtige kogellagergeleidingen hadden gebruikt voor het lineaire systeem, nam Sebastian Jahn contact op met de Young Engineers Support (YES) van igus. Na een gemeenschappelijk overleg ter plaatse met de igus field service, werden twee aluminium assen met drylin RJMP polymeer lagers gebruikt. Omdat de assen smeermiddelvrij zijn lopen ze soepel en geruisloos. Nema 17 stappenmotoren zorgen voor de aandrijving van het lineaire systeem.

De Chess Buddy leest de zetten van de tegenstander af m.b.v. hall-sensoren. De sensoren detecteren of een magneet op het veld is geplaatst of niet en berekenen de tractie. De schaakzetten die daarop volgen van de robot, worden bestuurd door een computerprogramma en geïmplementeerd door het lineaire systeem. De moeilijkheidsgraad van de robot kan worden aangepast aan het niveau van de menselijke tegenspeler, zodat de robot een perfecte trainingspartner is.

Meer info over de Young Engineers Support van igus op www.igus.eu/yes

De werking van de Chess Buddy wordt duidelijk in de volgende video:

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

alle logo indumotion website